Vi utgår från att du har 100kg nyslungad och skummad honung, samt kristalliserad (förra årets skörd, annars köp av någon som har) honung enligt recept.
Ympen görs på följande sätt:
- Av dessa 100 kg tar du 3 kg i ett lämpligt kärl (assistent med kniv och rulle). (100 kg x 0.03 = 3 kg)
- Tag sedan 0.3 kg Finkristalliserad honung. (3 kg x 0.1 = 0.3 kg )
Anm. Siffrorna inom parantes är till för att du skall kunna anpassa ympsatsen till den mängd honung som du för tillfället har att tillgå. - Rör om väl tills massan fått en jämn färg och struktur (c:a 5min)
- Ställ ympen i kylen.
- Upprepa punkt 1 och 2 morgon och kväll i tre dagar.
- Efter att ympen nu stått ytterligare ca. 12 timmar i kylen tar du fram den och rör om ytterligare en gång,
- Rör sedan ner nyslungad så att du får ca. dubbelt så stor mängd.
- Rör och låt gärna ympen stå så den blir rumsvarm för lättare inblandning i den nyslungade honungen.
- Inblandningen görs lättast om man har någon som med jämn stråle häller ner ympen i den nyslungade honungen under tiden som du utan dröjsmål rör om så att ympen blir väl inblandad (borrmaskin med färgomrörare).
- Låt stå tills luften stigit till ytan (1 till 2 dagar) tappa (från botten via kran) därefter på burk.
- Placera sedan burkarna svalt 12-14 grader.
- En vecka efter tappning är honungen klar.